17. TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ “SAĞLIKTA İYİLEŞMENİN ANAHTARI: ECZACI” TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

17.TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ

“SAĞLIKTA İYİLEŞMENİN ANAHTARI: ECZACI” TEMASIYLA

GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Ülkemizin bilimsel eczacılık alanında en büyük ve en kapsamlı kongresi olan Türkiye Eczacılık Kongrelerinin 17 ncisi, 10 - 11 - 12 Nisan 2025 tarihlerinde “Sağlıkta İyileşmenin Anahtarı: Eczacı” temasıyla Antalya’da gerçekleştirildi.

10 Nisan günü, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kongrenin açış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği Başkanı ve Kongre Başkanı Ecz. Arman Üney,

“Daha güçlü bir mesleki gelecek inşa etmek hepimizin ortak hedefidir. Eczacılar olarak bizler, iyileşmenin yalnızca bir sonuç değil, bir süreç olduğunu biliyoruz.  Bu süreçte anahtar; bilimsellikten ayrılmayan, çağın gereklerine göre kendini yenileyen mesleki tecrübemiz, emeğimiz ve kararlılığımızdır” diye konuştu.

Üney, daha sonra şunları söyledi:

“İstihdam sorununun temel nedenlerinden biri olan çok sayıdaki eczacılık fakültesi, hızla Ar-Ge merkezlerine dönüştürülerek, gerekli teknolojik donanımlarla yerli ve milli ilaç hamlesi için çalışmaya başlamalıdır. Yerli ilaç sanayimiz, sağlanacak teşviklerle desteklenmelidir. 

Bugün dünyada yaşanan gelişmeler ışığında, yerli ilaç üretiminde çok hızlı biçimde kat edebileceğimiz mesafelerin, eczacılarımızın bilgi birikimiyle birleştiğinde, Türkiye’yi ilaç üretiminde ve tedarikinde önemli bir üs haline getirebileceğine inanıyoruz.”

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Sancar da yaptığı konuşmada, “Kongre boyunca en son bilimsel gelişmeler ışığında eczacılık mesleğinin yeniden yorumlanacağını belirterek; Eczacılık mesleğinin, ürün odaklı geçmişinden hasta odaklı hizmetlere, pandemiden ilaç krizlerinin yönetimine, dijitalleşmeden yapay zekâya uzanan büyük bir dönüşüm sürecinin tam da merkezinde yer aldığına; eczacıların ilacın sadece dağıtımında değil, hastaya her koşulda bilgiyle, bilimle, etik ilkelerle ve sorumlulukla sunulmasında da öncü rol oynadığına” dikkat çekti. Sancar, TEB Eczacılık Akademisi’nin hedefinin, bu bilimsel ve mesleki değişimleri yurdun dört bir yanındaki meslektaşlarımıza ulaştırmak ve mesleğimizi daha ileriye taşımak olduğunu ifade etti.

Kongrenin ikinci gününde, T.C. Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Bakan Yardımcıları, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü ve her iki bakanlıktan ilgili bürokratlar katıldı.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan yaptığı konuşmada, “Özellikle pandemi süreci bizlere bir kez daha göstermiştir ki; eczacılarımız, her zorlukta halkın en kolay erişebildiği, en hızlı destek alabildiği sağlık neferleri olmuşlardır” dedi.

Işıkhan’ın ardından bir konuşma yapan T.C. Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Hem COVID-19 pandemisinde hem 6 Şubat depremlerinde eczacılar büyük bir imtihanı başarıyla verdiler. Bunu bu millet unutmayacak. Bu devlet de unutmayacak” diye konuştu.

Üç gün süren 17. Türkiye Eczacılık Kongresi kapsamında Bölge Eczacı Odası Başkanlarımızın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği 26 ayrı oturumda, 70 uzman konuşmacı kürsü alarak en son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, Türkiye’de ve dünyada eczacılığın gelişimi ve eczacılığın gelecek vizyonunu çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirdiler.  Kongremizde Atölye Çalışmaları da katılımcılardan ilgi gördü.  

17. Türkiye Eczacılık Kongresi, yerli ve yabancı konuşmacıların katılımıyla dikkat çeken panel ve seminerlere de ev sahipliği yaptı: 

Avrupa Birliği Eczacılık Grubu (PGEU) Başkanı Ecz. Clare Fitzell, Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Eczacılık Uygulamaları Kurulu Başkanı Ecz. Daragh Connolly ve uluslararası eczacılık örgütlerinden uzmanlar, global pencereden eczacıların etkinlikleri hakkında bilgiler verdi.

Dünyada yaşanan son politik gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımaları, “Rasyonalitenin Sonu mu?: Türkiye ve Dünya nereye?” konulu panelde Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve Prof. Dr. Burak Arzova tarafından değerlendirildi.

Ülkemizde ilaçlara erişim konusunun bütün boyutlarıyla değerlendirildiği “Türkiye’de İlaçlara Erişim ve Sürdürülebilirlik: Geleceğin Politikaları” paneline Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) Genel Sekreteri Dr. Sami Türkoğlu ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç konuşmacı olarak katıldılar. Panel, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney’in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Kongre kapsamında eczacılık mesleğinin yarınlarına ışık tutacak nitelikte öneme sahip Arama Çalıştayları da, Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyelerimizin moderatörlüğünde, Yüksek Haysiyet Divanı Üyelerimizin, Bölge Eczacı Odası Başkanlarımızın, Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyelerimizin, Eczacılık Fakültesi Dekanlarımızın ve Eczacılık Fakültesi öğrencisi gençlerimizin katılımıyla düzenlendi.

Arama Çalıştayları,

1. Eczacılık Eğitiminde Geleceği Şekillendirmek ve Yaşam Boyu Öğrenme

2. Yaşlanan Dünyada Eczacının Rolü: Demografik Dönüşüm ve Sağlık Hizmetleri

3. Sağlığın Nabzı: Toplum Temelli Sağlık Hizmetlerinde Eczacı

4. Geleceği Güçlendirmek: Eczanelerde Sürdürülebilirliğe SWOT Yaklaşımı

5. Yarının Eczacılığı: Küresel Eğilimler ve Türkiye’nin Yolu

6. Eczacının Kariyer Yolculuğu ve Eczacılıkta İstihdam olmak üzere 6 başlık altında gerçekleştirildi.

Kongrenin üçüncü gününde kapanış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney, Eczacılık mesleğinin yarınlarına ışık tutacak 17. Türkiye Eczacılık Kongresinin hem bilimsel hem de mesleki açıdan önemli oturumlara ve seminerlere ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, kongre çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Kongre fotoğraflarına ulaşmak için https://galeri.teb.org.tr/tek17/ bağlantısına tıklayınız.

 

17 Nisan 2025 - TEB Haberleri