Ege Eczacı Odalarından... Sonuç Bildirgesi
29.08.2015 tarihinde Bursa Eczacı Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Beklentilerin tam tersine 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizde ortaya çıkan belirsizlik ortamı ve terör olayları ülkenin gündemini mesleki gündemimizin önüne taşımıştır. Hemen her gün yurdun değişik yerlerinden gelen çatışma ve şehit haberleri hepimizde büyük bir kaygı ve üzüntü yaratmaktadır. Tam bitti derken terörün ve çatışmanın sanki düğmeye basılmış gibi bir anda tekrar başlaması kargaşa ortamının güdümlü olduğunun bir işareti olarak algı yaratmaktadır.
Mesleğini insan hayatının devamlılığı için icra eden bizler barış ortamının tekrar sağlanması için başta ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlenen siyasiler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin sağduyulu davranması gerektiğine inanıyor, barıştan yana taraf olduğumuzu ilan ediyoruz.
Ülkemizin içinde bulunduğu önemli sorunlardan biri de insanın doğaya karşı işlemiş olduğu suçlardır.
Bursadaki toplantı günümüzde tesadüf ettiğimiz büyük bir orman arazisinin kül olmasına neden olan yangın da bu örneklerden biridir.
Karadeniz Yaylalarından, Kaz Dağlarına kadar hemen her bölgede altın madenleri, mermer ocakları, nükleer, termik ve hidroelektrik santralleri gibi, doğaya yapacağı etkiler ve bölge insanlarının düşünceleri hiçe sayılarak salt ekonomik öncelikle hesapsızca yapılmaya çalışılan yatırımlar geleceğin mirası olan çevre değerlerimizi geri dönülmez bir şekilde yok etmektedir.
Bu konuda Bursa şehir merkezinde yapılması düşünülen DOSAB Termik Santraline karşı Bursa Eczacı Odamızın ve Bursa Akademik Odalar Birliğinin verdiği mücadeleyi destekliyor, bu tür girişimlerin ülke genelinde tarafsız Çevre Etki Değerlendirme raporu alması ve bölge insanının onayı ile yapılması gerektiğini savunuyoruz.
Mesleki yaşam koşullarımız da ekonomik, yapısal ve yasal sorunlar nedenli her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bu sorunların temelinde Kamunun tek başına karar verip hayata geçirdiği uygulamalar yatmaktadır.
Hayata geçirilen rasyonellikten uzak politikaların sonucunda ilaç tüketimi iki kattan fazla artış gösterirken, sistemin bütün yükünü çeken biz eczacıların emeği tasarruf kalemi gibi görülmüş, yayımlanan kararname ve tebliğler sonucunda eczanelerimiz bıçak sırtı yaşar hale gelmiştir.
10 Temmuz 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi, ilaç gibi hayati öneme sahip ürünün temininde sıkıntılar yaratacak ve Sektörde sürdürülebilirlik sorunlarına neden olacak riskleri taşımaktadır.
Fiyat Değerlendirme Komisyonunda Siyasi İradenin temsilcileri dışında, sektörün bileşenleri olan İlaç Sanayinin, ilgili Meslek Örgütlerinin ve depoların olmaması gelecekteki uygulamalar hakkında ipucu vermektedir. Yine ilacın fiyatını belirleyen aynı kararnamede ortaya çıkan fiyat nihai olmayıp, Sosyal Güvenlik Kurumuna da ilacın fiyatını ve karlılığını belirleme yetkisini ucu açık bir şekilde vermesi ne ekonomi ne de evrensel hukuk kuralları ile bağdaşmaktadır.
Önümüzde SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında bir Protokol süreci vardır. Eczanelerimizin geleceği açısından bu Protokol hayati öneme sahiptir. Protokolün temelinde ilaç ve eczacılık hizmetlerine sürdürülebilirliği sağlayacak bir kaynağın aktarılması öncelik olmalıdır. Artık tasarruf kalemi olamayız. Nasıl ki Kamu sağlık hizmetleri satış tarifesi % 50 civarında fiyat aldıysa eczacılık hizmetlerinin bedeli arttırılmalıdır.
Türk Eczacıları Birliğinin Protokol taslağı çalışmalarının tüm Odaların ortak aklı ile hazırlanmış olması gerek içeriği, gerekse sahiplenilmesi açısından son derece önemlidir.
Ülkemizin içinden geçtiği olağanüstü koşullar gereği hepimiz üzerimize düşen görevin bilincindeyiz, fakat mesleki yaşam sınırlarımızın sonuna geldiğimiz gerçeği de düşünüldüğünde sorunlarımıza çözüm getirmeyecek bir Protokolün imzalanmasına karşı olduğumuzu ifade etmek zorundayız.
İmzalanan Protokollerin, kamu yönetimi ciddiyeti ile bağdaşmayacak şekilde daha sonra yayımlanan kararnameler ve tebliğler ile delik deşik edilmesi uygulamasının sona erdirilmesi, mesleki görev alanımızın dışında olan Kamu Kurum İndirimlerinin üzerimizden kaldırılması da bizler için önem arz etmektedir.
Eczanelerdeki ısı ve nem takibi uygulamaları da bir başka sorun olarak görülmektedir. Soğuk zincir ilaçlarının hastaya ulaştırılmasında nakliye koşullarının, depoculuk uygulamalarının ve eczanedeki saklama koşullarının prosedürlere eksiksiz olarak uygun olması gerekliliğine katılmakla birlikte, hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmayan eczane içi ısı kontrolü uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanmaktayız.
Mesleğimizin büyük sorunları ile girdiğimiz Odalarımızın ve Türk Eczacıları Birliğinin seçim sürecinde tüm yöneticilerimize başarılar diliyor, görevi bitenlerin verdikleri emeklere teşekkür ediyoruz ve mesleğimizi en iyi şekilde temsil edecek güce sahip bir Merkez Heyetimizin oluşmasını temenni ediyoruz.
İZMİR ECZACI ODASI
BURSA ECZACI ODASI
ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
ISPARTA ECZACI ODASI
DENİZLİ ECZACI ODASI
AYDIN ECZACI ODASI
MANİSA ECZACI ODASI
BALIKESİR ECZACI ODASI
MUĞLA ECZACI ODASI
AFYON ECZACI ODASI
KÜTAHYA ECZACI ODASI
ÇANAKKALE ECZACI ODASI
UŞAK ECZACI ODASI
BURDUR ECZACI ODASI