HEMOFİLİ HASTALARININ FAKTÖR KULLANIMI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER HAKKINDA
BÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 17.05.2013 tarihinde www.sgk.gov.tr adresinde yayınlanan 15.05.2013 tarihli duyuru ile;
01.05.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinde hemofili hastalarının faktör kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapıldığı,
Bu düzenlemeler ile ilgili Kuruma gelen geri bildirimler üzerine aşağıdaki açıklamalara gerek duyulduğu bildirilmektedir.
Konu ile ilgili Birliğimiz tarafından da Sosyal Güvenlik Kurumuna resmi yazı ile başvuru yapılmış, başvurumuzda 10.01.2013 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği ile akut kanaması olan hastaların 3 günlük rapor ile ilaç almaları sağlanabilirken, 24.03.2013 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği ile değişen yeni SUT´ta profilaksi kapsamında olmayan fakat akut kanaması olan hastaların ilaçlarının hangi koşullarda alabileceği konusuna açıklık getirilmesi talep edilmişti. Hemofili hastalarının faktör kullanımı ile ilgili düzenlemeler hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirme şu şekildedir:
Bilindiği üzere hemofili hastaları 4.2.27.A (1) maddesinin a) bendinde tarif edildiği şekilde profilaksi tedavisine ihtiyaç duyabildiği gibi, hemofili hastası olmasına rağmen profilaksi tedavisine ihtiyaç duymadan da günlük yaşamını idame ettirebilmektedirler. Ancak profilaksi tedavisi alan hastalar ya da profilaksi tedavisi almayan hastalar cerrahi girişim ya da akut kanama hallerinde yüksek doz faktör kullanımına ihtiyaç duyabilmektedirler.
Aynı maddenin b) bendinde Profilaksiye istinaden faktör kullanan hastalarda ayrıca akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi halinde, bu amaçla yapılacak ilaç temini için hematoloji uzman hekimi tarafından 3 gün süreli yeni bir uzman hekim raporu düzenlenir. hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği; profilaksi tedavisi alan hastalarda ayrıca akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi halinde profilaktik olarak alınan ilacın yanında (elinde var olan ilaca ilave olarak) 3 gün süreli yeni bir hematoloji uzman hekim raporu ile 3 günlük ilaç alabilirler.
Profilaksi tedavisi almayan hastalar da dahil olmak üzere tüm hemofili hastaları için ise, akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi gibi acil müracaat gerektiren doz artırımı ya da yeni bir endikasyon gelişmesi halinde aynı maddenin (2) numaralı fıkrası kapsamında faktör temini mümkün bulunmaktadır.
Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.2.27 - Faktör ve diğer kan ürünlerinin reçete edilme ilkeleri/4.2.27.A Faktörler başlıklı maddesinin 2.fıkrası şu şekilde düzenlenmektedir:
(2) Acil müracaatlarda, hastanın tam teşekküllü sağlık kurumlarına başvurması halinde hemofili takip karnesinin mevcut olmaması veya bu belge mevcut ancak ilaçta doz arttırılmasını gerektirecek yeni bir endikasyonun gelişmesi halinde ilk mesai gününde raporun çıkarılması, reçete veya tabela üzerinde bu durumun hekimin el yazısı ile belirtilmesi koşuluyla hastanın tedavisi sağlanacaktır. Acil durumlarda hastaya en fazla bir günlük dozda ilaç reçete edilerek hematoloji uzman hekiminin bulunduğu hastaneye sevk edilecektir.
Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.
Uzm.Ecz.Harun KIZILAY
Genel Sekreter