Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Kapsamında Sağlık Yardımı Alan Kişiler İçin Medula Eczane Provizyon Sisteminde Dikkat Edilecek Hususlar Hk.
BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA,
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından www.sgk.gov.tr adresinde yayımlanan 28.03.2014 tarihli ve Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Kapsamında Sağlık Yardımı Alan Kişiler İçin Medula Eczane Provizyon Sisteminde Dikkat Edilecek Hususlar konulu bir duyuru yayımlanmış olup duyuruda;
Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 01 Nisan 2014 tarihinden itibaren MEDULA sistemi üzerinden provizyon alınmaya başlanacaktır. Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişilerin sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olup olmadığının tespiti için,
Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA-Hastane, MEDULA-Optik, MEDULA-Eczane provizyon sistemi) üzerinden 10 haneli YUPASS (Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi) numarası kullanılarak hasta takip numarası/provizyon alacaklardır.
Bu kapsamda, Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için Medula Eczane Provizyon Sisteminde dikkat edilecek hususlar aşağıda yer almaktadır.
1- 01/04/2014 tarihinden itibaren bu kişiler için Medula Sistemini kullanan tüm sağlık hizmet sunucularınca e-rapor ve e-reçete düzenlenmesi gerekmekte olup, bu tarihten itibaren manuel düzenlenmiş reçete (Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir ibaresi bulunan manuel reçeteler hariç) ve sağlık raporu kabul edilmeyecektir.
2- 01/04/2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporları sürelerinin sonuna kadar geçerli olup, sözleşmeli eczaneler tarafından sisteme işlenecektir.
3- 01/04/2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken rapor arkasında kayıtlı ilaçların doz bitiş tarihleri sözleşmeli eczaneler tarafından kontrol edilecek ve uygun olan reçeteler karşılanacaktır.
4- 01/04/2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçların Medula Eczane Provizyon Sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün olamayacağından sistem tarafından kısıtlama yapılmayacak olup, rapor arkasında kayıtlı ilaçlar sözleşmeli eczane tarafından kontrol edilecek ve ilaç ilk defa kullanılıyor ise SUTnin 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.
5- Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek raporsuz ilaçlarda ise sistem tarafından SUTnin 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.
6- Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişilerin emekli ve çalışan ayrımı yapılmadan ilaç ve reçete katılım payları Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilir. denilmektedir.
Kurumun duyurusu ekte iletilmekte olup, bilgilerinizi ve konunun tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarıma rica ederim.
Uzm.Ecz.Harun KIZILAY
Genel Sekreter